
PÅSKESOLEN SVIR: Ta vare på huden ved å unngå å bli brent. Cliniderm Ultra Light med faktor 30 hos Apotek 1,. 109,50 kr. Illustrasjonsfoto: Getty Images
Med april kommer mye lys og varme – og første mulighet til å bli ordentlig solbrent. Her er hudlegens beste tips til hvordan du skaffer deg riktig solkrem.
For så godt som nøyaktig 40 år siden delte den amerikanske dermatologen Thomas B. Fitzpatrick inn oss mennesker i seks ulike hudtyper – et system vi fortsatt bruker i dag.
- Hudtypen rangeres fra lysest (1) til mørkest (6), og de fleste skandinaver har hudtype 1 eller 2, sier hudlege Lena Myhre til MinMote.
Hun jobber ved Aleris sykehus og medisinske senter i Oslo, og har vært godkjent spesialistlege i hud- og veneriske sykdommer i over ti år.
Minimum faktor 15
- For lyse hudtyper anbefales det å benytte minimum faktor 15, men folk som har vært på forstadiet til eller har hatt hudkreft må velge høyere faktor, i hvert fall faktor 30.
Ifølge Kreftforeningen øker risikoen for hudkreft når man soler seg mye, i tillegg til at det fremskynder rynker og pigmentflekker. Foreningen anbefaler alltid å bruke en solkrem med minst faktor 15, men legger til at det er klær og skygge som beskytter best.
Pass også på at solkremen faktisk inneholder den beskyttelsen den lover. Ifølge Mattilsynets ferske test av solkremer, var det flere som hadde en langt lavere beskyttelse enn angitt på flasken. Her kan du se hele testresultatet.
Superstjernene beskytter seg
Det er ikke uten grunn at superstjerner som Madonna velger å bruke paraply også når det er strålende solskinn, nettopp for å beskytte seg mot skader på huden. En annen som tar godt vare på huden er George Clooney. Den evigunge skuespilleren har tidligere uttalt at han smører seg med solkrem i ansiktet hver eneste dag, selv om det ikke er tegn til solskinn ute.
«Solkrem er nødvendig når huden ikke er beskyttet på annen måte», skriver Kreftforeningen på sine nettsider, og legger til at det er behov for ekstra beskyttelse i solrike land. De anbefaler å smøre jevnt og rikelig – en håndfull krem til én kropp.
I et intervju med MinMote i fjor fortalte kjedisstylist og moteblogger Hedda Skoug åpent om da hun ble diagnostisert med hudkreft etter overdreven soling. Les saken her!

MINMOTES UTVALGTE: Lipgloss med solfaktor 25 fra Hawaiian Tropic hos Blush.no, 45 kr. Ansiktssolkrem fra La Roche-Posay hos med solfaktor 30 hos Apotek1.no, 139 kr. Hudkrem til menn med solfaktor 15 fra Lab Series hos JohnLewis.com, 398 kr. Foto: Produsentene
Dette må du se etter
Ifølge hudlege Myhre er det viktigst å se på hvilken type beskyttelse solkremen gir deg.
- Når man skal velge solkrem, må man se på om den har beskyttelse mot både UVA- og UVB-stråler, og at den er vann- og svetteresistent.
Et godt tips for å huske hva UVA og UVB står for er å tenke at A-en står for aldring, mens B-en står for brent – og begge formene for stråling kan i verste fall føre til hudkreft.
- Jeg forstår godt at det som konsument er vanskelig å kontrollere ingredienslister. Derfor anbefaler jeg å legge merke til symbolene som de fleste solbeskyttelsesproduktene har. Mange har en sirkel med bokstavene UVA eller UVB, som indikerer hvilken type stråling de beskytter mot – det beste er om den beskytter mot begge, sier Myhre.
Mattilsynet mener det er viktig å sjekke at solkremen også inneholder beskyttelse mot UVA. Denne beskyttelsen bør minimum være en tredjedel av UVB-beskyttelsen.
Ifølge Myhre gjør ikke nordmenn noen spesielle feil når det kommer til bruk av solkrem og solbeskyttelse, men hun tror mange er litt for slurvete.
- Jeg tror man bruker altfor lite krem når man smører seg, man dekker ikke alle hudoverflater og gjentar påsmøring for sjelden. Samtidig tror jeg at en del mennesker har for mye tiltro til solkrem, og glemmer at midt på dagen skal man helst holde seg i skyggen, og man skal ha klær på om man er ute i veldig sterk sol.

SMØR JEVNLIG: Det holder ikke å kun smøre før du går ut døren, så ha med deg solkrem eller -stift i bakken eller solveggen. Illustrasjonsfoto: Getty Images
Fire tips for å bruke solkrem riktig:
♥ Beregn en håndfull med solkrem til
én kropp.
♥ Man må smøre seg omtrent et kvarter eller en halvtime før soleksponering.
♥ Påsmøring må gjentas hver andre til tredje time.
♥ Man må smøre alle solutsatte kroppsdeler ordentlig.
Kilde: Hudlege Lena Myhre, Kreftforeningen