
MISTET ARMEN: 27 år gamle Rikta, her avbildet i juni 2013, mistet armen da en tekstilfabrikk i Rana Plaza kollapset i fjor. Zara er blant kleskjedene som har bidratt økonomisk til et fond for ofrene i den tragiske ulykken i tiden etterpå. Foto: AP / Getty Images
Skadede tekstilarbeidere og de omkomnes etterlatte har fått liten kompensasjon etter Rana Plaza-kollapsen i Bangladesh i fjor. Nå er det opprettet et hjelpefond, og Framtiden i våre hender forventer at kleskjedene bidrar mer.
Minst 1138 arbeidere døde den 24. april i fjor og dagene som fulgte den katastrofale bygningskollapsen utenfor hovedstaden Dhaka. Samtidig ble mer enn 2000 mennesker skadet i det som beskrives som den største ulykken i tekstilindustriens historie.
- Kleskjedene må betale for tragedien, sier Carin Leffler, fagrådgiver i Framtiden i våre hender, til minMote.
- Sliter økonomisk
- Svært mange sliter økonomisk etter å ha betalt høye legeregninger. For minst like mange var krisen et faktum da en sårt tiltrengt inntekt forsvant, enten på grunn av død eller alvorlige skader etter fabrikkollapsen, sier Carin Leffler.
Pakhee (30) lå begravet i 48 timer i bygningskollapsen, og mistet begge bena i ulykken. Les hennes sterke historie her.
Organisasjonen har drevet den norske delen av Clean Clothes Campaign siden 2007. Nå krever de sammen med internasjonale fagforeninger at kleskjedene som fikk varer produsert i Rana Plaza skal bidra til et nyopprettet kompensasjonsfond for å hjelpe de rammede familiene.
- Alle som vil kan bidra. Tanken er at ikke minst kleskjedene, som har tjent gode penger på billig arbeidskraft i en årrekke, skal være med på spleiselaget, sier Leffler til minMote.
Kommet lite penger inn
Målet er at fondet skal kunne fordele 40 millioner dollar, tilsvarende 238 millioner kroner. Men til nå er det kommet inn lite penger i kassen, ifølge Leffler.
- Man har regnet seg fram til denne summen etter å ha fulgt internasjonalt anerkjente retningslinjer for kompensasjon i andre saker. Innsamlingen er i startfasen, men skal man oppnå målet er det helt nødvendig at flere kleskjeder bidrar – og at bidragene må bli større, sier Leffler.
Til nå har kleskjedene Mango, Inditex (Zara), Mascot, Loblaw, Bonmarche og El Corte Ingles betalt inn til fondet, ifølge Leffler. I alt kan rundt 30 kleskjeder knyttes til fabrikkene som var inne i Rana Plaza.
Carin Leffler forteller at både frivillige organisasjoner og andre frivillige i Bangladesh bidrar til å spre informasjon om fondet til de som ikke kjenner til rettene sine, og til de som har måttet reise tilbake til landsbygda.