
OMSTRIDT MATERIALE: Angorapelsen har blitt vist på catwalken hos store designere som Chanel og Alexander Wang, og er også tilgjengelig hos de fleste kjedebutikker. Nå avslører en ny video en grusom behandling av angorakaniner i Kina. Foto: Getty Images / All Over Press / PETA
Til nå har mange sett det som uproblematisk å kjøpe plagg i angoraull. Nå viser en sjokkerende video hylende kaniner som får pelsen revet av mens de er i live.
Av ODA MARIE MIDBØE og SONIA HUANCA VOLD
Den avslørende videoen som først ble omtalt av TV2, viser hvordan angorakaniner på brutalt vis får pelsen revet av mens de hyler og skriker av smerte. Det er dyrevernorganisasjonen PETA som har filmet med skjult kamera på kaninfarmer i ni ulike asiatiske land, og publisert de sjokkerende funnene på sine nettsider.
– Det var selvfølgelig forferdelig å se videoen. Vi er dyrevenner og mennesker, og det er helt naturlig å reagere på innholdet, sier Frode Grønvold, daglig leder for det norske merket FWSS til minMote.
NB: Sterke bilder:
Kaninen kan komme i sjokktilstand
Merket står bak de svært populære angoraluene som mange kjendiser og forbrukere både i Norge og resten av Skandinavia har varmet hodet med de siste årene. Luene blir produsert i Kina, landet som står for 90 prosent av all angoraull-produksjon, ifølge tall fra FNs mat- og landbruksorganisasjon FAO.
FWSS, som tar tydelig avstand fra pels, opplyser minMote om at de stiller strenge krav til sine samarbeidspartnere i Kina.
– De signerer på dokumentene med retningslinjer. Dessuten besøker vi alle fabrikkene våre og vi jobber tett med dem. Det er ikke så mye mer man kan gjøre. Det er viktig for oss å ha mest mulig kontroll på det, sier Grønvold, og fortsetter:
– Metoden våre leverandører bruker er «shearing», noe som innebærer at kaninens pels blir klippet og barbert og hele pelsen tas ikke vekk. Denne metoden har FN anbefalt, sier han videre.
I en rapport om kaninskinn og -pels til tekstilbruk skrevet av FAO står det at metoden der pelsen blir revet av dyret gir de lengste angorafibrene – noe som i størst grad benyttes på de mer eksklusive angoraplaggene, såkalte «high fashion garment». Metoden er derimot ikke anbefalt: Ifølge organisasjonen kan angorakaninene komme i en sjokktilstand hvis pelsen blir plukket av på denne måten.
FWSS, som ikke benytter seg av lange fibertyper av angoraull, tar sterk avstand fra metoden.
– Jeg tror det er viktig å poengtere at videoen viser en veldig inhuman og brutal måte å drive angorafarming på, sier Grønvold.

– UNNGÅ LANGHÅRET ANGORA: FWSS-gründer Frode Grønvold mener forbrukere bør la være å kjøpe langhåret angoraull fordi den sannsynligvis har blitt plukket av levende kaniner. Foto: FWSS
– Plukking ikke tillatt
Den store og verdensomspennende kleskjeden H&M har også tydelige retningslinjer på at de kun bruker angora fra humane pelsdyrfarmer.
– Plukking er ikke tillatt under noen omstendigheter, og dyrene må behandles på en god og human måte under hårinnsamlingen. Voldsom eller hard behandling av dyrene er ikke tillatt. Farmene må følge våre krav til helse, næring og levestandard for dyrene, skriver presseansvarlig Kristin Fjeld i H&M Norge i en e-post til minMote, og fortsetter:
– Kaninene skal ha et godt levemiljø hvor de kan bevege seg rundt og spise og drikke uten noen vanskeligheter. De skal også ha godt med ly og egne hvileområder, skriver Fjeld videre.
Vil ha importforbud
Dyrevernalliansen i Norge mener norske forbrukere bør boikotte alle plagg laget av råvarer som kommer fra dyr som er produsert i Kina på grunn av landets manglende retningslinjer for dyrevelferd. Hun advarer også mot all type angoraull – også den som produseres i Norge.
- Angorakaniner er avlet opp på grunn av pelsen og lever innestengt i små bur. Vi må ikke glemme å være kritisk til vårt eget dyrehold også. Det er ikke kun i Kina dyr utsettes for mishandling. Det er ikke etisk forsvarlig å produsere, selge eller kjøpe angoraull, dunjakker og oppdrettspels, sier informasjonsansvarlig Karen Frivik.
Dyrevernalliansen krever at norske myndigheter bruker dyrevelferdsloven som åpner for importforbud mot angoraull fra Kina.
- Det ville straks skapt sterke reaksjoner i Kina, og det er den beste måten å presse dem på. Det er på tide at politikerne tar dyrevelferd opp på et politisk nivå. Disse barbariske bildene er støtende og skaper reaksjoner blant forbrukerne – noe som igjen rammer handelen. Det er viktig at Kina forstår dette, også for sin egen del, Frivik, og fortsetter:
- Selv om forbrukeren har et ansvar, ligger hovedansvaret hos merkene og produsentene. Klesaktørene må ha strenge etiske retningslinjer. En god merkevareordning ville også gjort det enklere å handle etisk, legger hun til.
- Orientere seg om de ulike metodene
Varner-gruppen, som eier kleskjeder som Cubus, Bik Bok, Carlings og Dressmann, skriver i en mail til minMote at deres angoraull også produseres i Kina, men at det er snakk om et svært lite volum.
– Varner-gruppen benytter seg av flere ulike leverandører og stiller strenge krav til dem. Alle våre krav er nedfelt i vår code of coduct, utarbeidet i samarbeid med IEH, også for dyrevelferd, skriver presseansvarlig Julie Bragli Eckhardt i en e-post til minMote.
– Vi garanterer at vi jobber aktivt og kontinuerlig for at alle våre leverandører skal forholde seg til våre krav. Vi tar all informasjon på alvor, som i dette tilfellet angoraull, og vil se nærmere på dette, skriver hun videre.
Frode Grønvold i FWSS mener både leverandører og forbrukere har et ansvar for å velge angoraull som er produsert med en human metode.
– Det er en fare for at hvis man kjøper angora med lange fiber som er 40 millimeter eller lengre, så er det i utgangspunktet sannsynlig at disse fibrene er plukket. Det er viktig at man som forbruker og leverandør orienterer seg om forskjellene på de ulike metodene som brukes for å lage angoraull, sier Grønvold.
minMote har vært i kontakt med både Gina Tricot og Acne, men har ikke lykkes med å få svar på spørsmål angående deres retningslinjer for samarbeid med angoraull-produsenter.