
KONTROVERS: H&M skaper nok en gang debatt – denne gangen med en hårpynt med fjær. Foto: Getty Images/All Over Press/Faksimile Daily Mail
Etter flere klager fra fornærmede kunder, fjerner H&M det fjærdekorterte hårbåndet fra butikkhyllene i hele Canada.
Det kontroversielle hårbåndet består av et tykt, mønstret bånd til å feste rundt hodet, med fargerike fjær stående rett opp. Hårpynten er en del av festivalkolleksjonen «H&M Loves Music», som H&Ms Divided lanserte i vår. Nå blir produktet fjernet fra salgshyllene i Canada, skriver blant annet Canadas National Post.
Årsaken er at flere kunder klaget til den svenske klesgiganten, ettersom de mener den indianerinspirerte hårpynten er fornærmende for landets urbefolkning.
- Fornærmende
Kim Wheeler var den første som sendte avgårde en klage til butikken. Hun er selv en del av Ojibwe-folket, som er den nest største såkalte First Nations-folkegruppen i Canada.
- Mitt første instinkt var å kjøpe alle sammen og kaste dem frett i søpla. Dette er ikke gjort for å ære eller smigre oss – det er mobbing av vår kultur, sier hun til National Post.
I e-posten til H&M skrev hun blant annet følgende:
«Slik hårpynt blir brukt av ledere i flere av våre samfunn… Det er et symbol på respekt og ære, og bør ikke selges som et søtt lite tilbehør. Det er ikke respektfullt. Folk i mitt samfunn har kjempet mot denne typen «hipster-hårbånd» ganske lenge nå».
Beklager
Etter å ha fått ytterligere to lignende klager, bestemte derfor H&M Canada seg for å fjerne produktet fra sitt sortiment. Talsperson Emily Scarlett forklarer til National Post at tilbehør inspirert av ulike tidsepoker er en viktig del av kolleksjonen, men at de raskt bestemte seg for å droppe fjærpynten.
- Selvsagt ønsket vi ikke å fornærme noen, eller framstå som ufølsomme. Vi vil alltid være der for kundene våre, sier hun.
minMote har vært i kontakt med H&M Norge, som kan bekrefte at hårpynten har vært til salgs også her til lands. Presseansvarlig Kristin Fjeld avvsier imidlertid at tilbehøret har fått noen lignende klager i Norge.
- Vi er alltid lydhøre for tilbakemeldinger fra kundene våre. Etter tilbakemeldinger fra kunder i Canada valgte vi å fjerne et fjærpyntet tilbehør fra butikkene i landet. Det er absolutt ikke vår hensikt å opprøre eller krenke noen med vårt utvalg av klær og tilbehør, og vi beklager at dette ble tilfelle i Canada. Vi har ikke fått lignende henvendelser i forhold til dette produktet i andre land, utdyper Fjeld.

IKKE POPULÆRT: Det var dette antrekket som gjorde at Victoria’s Secret måtte be om unnskyldning høsten 2012. Foto: Getty Images/All Over Press
Flere hendelser
H&M er heller ikke den eneste i motebransjen som har møtt slike anklager. Høsten 2012 ba undertøysgiganten Victoria’s Secret om unnskyldning, etter å ha brukt en lignende fjærkreasjon på en modell i sitt spektakulære catwalk-show. Det «Native American»-inspirerte antrekket skapte voldsom kontrovers, og ble til slutt klippet bort da showet skulle vises på TV.
Den spanske kleskjeden Mango ble dessuten tidligere i år nødt til å endre navnet på en av sine smykkekolleksjoner på grunn av rasismeanklager. Smykkene bar nemlig navnet «Esclave», som betyr slave på fransk. Navnet ble imidlertid endret etter at over 5000 personer skrev under på kampanjen «Slaveri er ikke mote».
Luksusmotehuset Dolce & Gabbana møtte også skepsis fra blant annet The Guardian da de viste fram sin forrige vår/sommerkolleksjon, særlig for bruken av såkalte «Blackamoors»-figurer, somlenge har blitt oppfattet som rasistiske av mange.